Излезе 4-та епизода на Scientix TV!

Дали ја пропуштивте STEM наставата за време на летниот распуст? Погледнете ја четвртата епизода на Scientix TV!

Темата на овој месец е како да ги поттикнеме учениците да избираат предмети и кариери за STEM.

Àgueda Gras-Velazquez, раководител на Одделот за научно образование во European Schoolnet и Romane Leute, координатор на Impact EdTech во European Schoolnet ги интервјуираа Vicky Kotsikopoulou, советник за политика во грчкото Министерство за образование и религиозни прашања, и Mario De Mauro, наставник од Италија во еден од победниците на овогодинешната STEM Discovery кампања.

Во емисијата George Roungos не воодушеви со уште еден експеримент во живо од Грција. Овој пат, тој ни покажа како функционира принципот на Бернули во воздухопловните активности, демонстрирајќи како да се направи пластична топка да лебди во воздухот користејќи фен.

Понатаму, Ivana Kovac, координаторката на STEM Алијансата, разговараше со директорот на mSchools, иницијатива финансирана од GSMA, и Stella Magid Podolsky, наставничка од Израел која водела наградувана активност со своите ученици, водејќи ги кон кариера поврзана со вселената.

Гледајте ја епизодата овде и не заборавајте да ни ги споделите вашите размислувања користејќи го хаштагот #ScientixTV. На авторите на најдобрите коментари ќе им бидат доделени тетратки за бесконечност на Scientix.