Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед организираше панел дискусија на тема „Зошто е важно изучувањето математика за идните претприемачи“. Овој настан се реализираше како дел од Глобалната недела на претприемништвото 2023, во организација на StartUpMacedonia. Панел дискусијата се спроведе онлајн на 15.11.2023 во 19:30. Модератор на настанот беше МајаContinue Reading

Ѓорѓина Димова, член на нашето здружение на 11 октомври беше гостин на вебинарот на Classera на тема: „Transform Learning in Your Classroom with Intel Skills For Innovation”. На вебинарот таа го презентираше својот час „Приказни во Scratch” со кој победи на натпреварот организиран од Интел за време на Stem DiscoveryContinue Reading

Возбудливи вести од DIG-ED на ЕАСЕ самитот на СТЕАМ едукатори! 🌟 Возбудени сме што можеме да ги споделиме извонредните достигнувања на двајца извонредни членови од DIG-ED, Маја и Ѓорѓина, кои неодамна ги покажаа своите иновативни идеи и проекти на ценетиот Втор европски самит за STEAM едукатори. Маја, застапник за интегрирањеContinue Reading

Технолошкиот камп за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“ се одржа од16 до 19.08.2023 на Факултетот за туризам и угостителство. Овој технолошки камп беше организиран од Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт ДепартментотContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт Департментот на САД од Вашингтон ќе реализира TechCamp за медиумска писменост од 16-19 август 2023 година на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид. TechCamp-от ќе се фокусираContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед започнува со имплементација на проектот „TechCamp за справување со мисинформации и дезинформации“, кој го спроведува заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт Департментот на САД од Вашингтон, а е финансиран од Амбасадата на СоединетитеContinue Reading

Вебинарот „Научени лекции, идни чекори, повратни информации“ се раелизираше на 22.02.2023. На почетокот имаше кратка презентација за Scientix и активностите на Диг-Ед како Scientix NCP. Детално беа претставени активностите на Диг-Ед како Национална контакт точка за Scientix во изминатите две години (вебинари, работилници, публикувани каталози, онлајн промоции итн.). Беа споделениContinue Reading

Работилницата „Иднината на СТЕМ образованието на национално ниво: идни чекори“, во организација на Центарот за иновации и дигитална едукација во соработка со Scientix, беше реализирана на 17 и 18.02.2023 година во Скопје. Наставници, директори, претставници од МОН, БРО и ДИЦ, како и од невладиниот сектор, компании и експерти од областаContinue Reading

Europeana MOOC „Дигитално образование со културно наследство“ истражува во образовниот потенцијал на дигиталното културно наследство и ве подготвува за негово имплементирање со користење на дигитални технологии. Овој MOOC ја користи дигитализираната збирка на културното наследство и содржини на Europeana од блогот Настава со Europeana. Преку него, учесниците се запознаваат соContinue Reading

На 22.02.2023 (среда) со почеток во 19 часот ќе сe реализира вебинарот „Научени лекции и идни чекори“. Овој вебинар е последен кој го реализираме како Национална контакт точка на Scientix. На вебинарот ќе бидат презентирани сите досегашни активности кои сме ги реализирале во рамки на Scientix, научените лекции како иContinue Reading