По успешно завршениот камп за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“ TechCamp Охрид 2023, тим од наставници од  пет основни училишта од Република Северна Македонија по добиениот грант започнаа со реализирање на проектот „Развивање и тестирање наставна програма за медиумска писменост“ кој го имплементира Центарот за иновации и дигиталнаContinue Reading

Во проекот „Медиумска пименост за сите“ двајца специјални едукатори и рехабилитатори од ОУРЦ „Маца Овчарова“, Велес, кои беа учесници на TechCamp во Охрид, 2023 и се стекнаа со знаење од областа на медиумска писменост, ќе реализираат адаптирани работилници од областа на медиумската писменост за наставен кадар. Работилниците се наменети заContinue Reading

Во ера во која информациите течат побрзо и пошироко од било кога досега, разликување на фактите од фикцијата е главна вештина.„TruthTech: Медиумска писменост во ерата на вештачката интелигенција“ („ML in AA“) е сеопфатна иницијатива дизајнирана да ги поддржи наставниците со знаења и вештини потребни за дизајнирање и спроведување наставните активности,Continue Reading

Активностите на Диг-Ед во рамки на проектот „Користење на игри за учење за сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ се дел од Колекцијата на ресурси за едукатори посветена на дигиталните вештини, публикација поддржана од Европската Комисија. Оваа колекција е креирана од тим на искусни експерти од областа на образованието, кои беаContinue Reading

По имплементацијата на кампот за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“, за да се поттикне континуирано ангажирање и да се поттикнат учесниците да го користат она што го научиле и да го имплементираат во нивната работа и живот беше објавен натпревар за мали грантови. Учесниците аплицираа за грант, воContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед организираше панел дискусија на тема „Зошто е важно изучувањето математика за идните претприемачи“. Овој настан се реализираше како дел од Глобалната недела на претприемништвото 2023, во организација на StartUpMacedonia. Панел дискусијата се спроведе онлајн на 15.11.2023 во 19:30. Модератор на настанот беше МајаContinue Reading

Првиот транснационален состанок во рамки на Еразмус+ проектот Creating the Network of Excellent ULCA Schools (NELCA) се одржа од 25.10.2023 до 27.10.2023 во Трнава, Словачка. На состанокот учествуваа претставници од сите партнерски организации од проектот. Состанокот го отвори Jana Chynoradská, од Harmony Academy, која беше домаќин на средбата. Проектниот координаторContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед започна со имплементација на Еразмус+ проектот Creating the Network of Excellent ULCA Schools. Проектот е продолжување на претходно реализираниот проект Upgrade with Learner Centered Approach ULCA, во која беше развиена рамка за развивање на компетенциите на наставниците за имплементација на настава со фокусContinue Reading

Технолошкиот камп за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“ се одржа од16 до 19.08.2023 на Факултетот за туризам и угостителство. Овој технолошки камп беше организиран од Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт ДепартментотContinue Reading