Излезе 5-тата епизода на Scientix TV!


На 3 октомври беше објавена 5-тата епизода од Scientix TV. Темата на овој месец е извонредно образование. Àgueda Gras-Velazquezз, раководител на Одделот за научно образование на European Schoolnet го интервјуираше Dr. Tunç Erdal Akdur, координатор…

Read More...

Придружете се на 12-тото издание на меѓународната конференција „Нови перспективи во научното образование“


На 16 и 17 март, Pixel е домаќин на 12-тото издание на меѓународната конференција „Нови перспективи во научното образование“ во хибриден формат во Grand Hotel Mediterraneo во Фиренца (Италија) и онлајн. Целта на конференцијата е…

Read More...

Scientix работилница – СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија


На 30.09.2022 и 01.10.2022 година се реализираше Scientix работилница – СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија, како дел од активностите на Центарот…

Read More...

Учествувајте во STEM Алијансата – GSMA натпреварот: предизвикот на m училиштата


Во рамките на кампањата „Враќање во училиште“ 2022 година, STEM Алијансата и GSMA го организираат „STEM Алијанса – GSMA натпреварот: Предизвикот на m училиштата“. Конкурсот ги повикува наставниците и воспитувачите од основните и средните училишта…

Read More...

Креирани интро видеа за игрите во Scratch со карактери од 5+ Фамилија на тема „Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“


Во рамки на соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција, беа изготвени интро видеа за игрите со карактери од 5+ Фамилија на тема „Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“. Интро видета…

Read More...

Излезе 4-та епизода на Scientix TV!


Дали ја пропуштивте STEM наставата за време на летниот распуст? Погледнете ја четвртата епизода на Scientix TV! Темата на овој месец е како да ги поттикнеме учениците да избираат предмети и кариери за STEM. Àgueda…

Read More...

Видеа од „5+ Фамилија“ инспирирани од едукативните дигитални игри креирани од учениците


Во рамките на проектот „Користење на игри за учење за сајбер-безбедност и справување со дезинформации“, финансиран од Американската Амбасада во Скопје, започна соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција. ОХО…

Read More...

Пријава за учество на работилница


Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед ќе организира работилница „СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија“ на 30.09.2022 и 01.10.2022. Работилницата се…

Read More...

Креирани игри на тема „Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ со ликовите од 5+ Фамилија


Како резултат на соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција, наградените ученици од конкурсот за игри креирани во Scratch на тема Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ ги адаптираа своите игри…

Read More...

Повик за учество во отворена наука конференција за комуникација


Центарот за промоција на науката сегаобјави повик за пријавување на Конференцијата за комуникација со отворена наука – OpenSciComm 2022, која ќе се одржи во четврток на 24 и петок на 25 ноември 2022 година. Конференцијата…

Read More...