Трибина на тема: „Развивање на иновативноста преку проектни активности во основното образование“


Центарот за иновации и дигитална едукаација како дел од  Global Entrepreneurship Week North Macedonia 2021 организира трибина на тема: „Развивање на иновативноста преку проектни активности во основното образование“. Трибината ќе се реализира на 09.11.2021 во…

Read More...

Снимка од вебинарот „Придобивки и предизвици од реализацијата на онлајн наставата“ на 20.10.2021


На 20.10.2021 се реализираше вебинарот „Придобивки и предизвици од реализацијата на онлајн наставата“ на кој своите искуства со наставниците ги сподели Александра Блажевска. За оние кои не беа во можност да присустваат на вебинарот во…

Read More...

Не го пропуштаје курсот “Integrated STEM teaching” MOOCS!


Scientix, STE(A)M IT и European Schoolnet Academy ‘Integrated STEM teaching’ MOOCs курсот почнува на 25 октомври 2021! Со овој курс, наставниците во основните и средните училипта ќе имаат можност да ги подобрат нивните наставни вештини…

Read More...

Најава за нов вебинар „Придобивки и предизвици при реализацијата на онлајн наставата“


Ви најавуваме нов вебинар „Придобивки и предизвици при реализацијата на онлајн наставата“, а со тоа и нов и искусен предавач Александра Блажевска – наставник по хемија. Вебинарот ќе се реализира на 20.10.2021 (среда) со почеток…

Read More...

Рамка за професионален развој на наставниците во поглед на обезбедување на настава која во фокусот го има ученикот (LCA TDF)


Рамката за професионален развој на наставниците во поглед на обезбедување на настава која во фокусот го има ученикот (LCA TDF) е првиот интелектуаален резултат во рамки на Еразмус+ проектот “Upgrade with learner centered approach”. Оваа…

Read More...

Трет транснационален состанок во рамки на проектот “Upgrade with learner centered approach”


Третиот транснационален состанок во рамки на Еразмус+ проектот „Upgrade with Learner-centred Approach” се одржа на 24 и 25.09.2021 година, во основното училиште во Добје, Словенија. Маја Виденовиќ, Владимир Трајковиќ и Мирјана Јанкуловска, како претставници на…

Read More...

Реализиран вебинарот „Придобивки и предизвици при реализацијата на онлајн наставата“


На 06.10.2021 со почеток во 19 часот се реализираше првиот вебинар за оваа учебна година „Придобивки и предизвици при реализацијата на онлајн наставата“. Презентер беше Игор Богдановски – наставник по математика. На вебинарот беше направена…

Read More...

Победници на Scientix, STE(A)M IT и Professionals go back to schools натпреварите во рамки на STEM Discovery Campaign 2021!


Во рамки на STEM Discovery Campaign 2021 која оваа година се реализираше од февруари до април 2021 беа организирани неколку натпревари од различни партнери на кампањата. Во продолжение следат резултатите од Scientix, STE(A)M IT и…

Read More...

Scientix им го честита Денот на наставникот на сите наставници со печатење на најдобрите ресурси поврзани со вмрежување и поддршка на лидерството на 37 јазици


На Светскиот ден на наставникот, Scientix го презентира првиот од трите највисоко рангирани ресурси во рамки на STEM School Label натпреварот, публикуван на 37 јазици. Преку превод на ресурсот “STEM Careers and Skills of the…

Read More...

Нова серија вебинари поддржани од Scientix


Помина еден месец од почетокот на новата учебна година, па и ние продолжуваме со вебинарите кои се поддржани од Scientix. Прв предавач е Игор Богдановски, наставник по математика од Прилеп. Национален обучувач за Националната платформа…

Read More...