Четвртата конференција Scientix обединува 1.200 учесници

4-та Scientix конференција се одржа на 18-19 ноември 2022 година, онлајн. Околу 1.200 наставници, истражувачи, креатори на политики, STEM професионалци, претставници на индустријата и проект менаџери на STEM се собраа два дена полни со учење, вмрежување и споделување.

Конференцијата опфати 32 паралелни разговори, 15 проекти, 8 работилници, 2 тркалезни маси и изложба на 98 постери – што ја прави еден од главните настани за научно образование во Европа.

Главните моменти на првиот ден беа клучните говори: Марк Дурандо, извршен директор на European Schoolnet; Ники Керамеус, грчки министер за образование и верски прашања; Ана Хорват, истражувач во EACEA; Агуеда Грас-Веласкез, проект менаџер на Scientix и раководител на Одделот за научно образование во European Schoolnet; Аријадна Фарес, специјалист за астродинамика во НАСА; Андреас Шлајхер, директор за образование и вештини во ОЕЦД; и Лаура Кинтана, потпретседател и генерален директор на Cisco Networking Academy.

Scientix, исто така, го препозна извонредниот придонес на амбасадорите на Scientix ширум светот со доделување награди во категориите: Експерт за STEM School Label, Најактивни амбасадори, Највлијателни амбасадори на социјалните медиуми, Највозбудливите цитати на SAVIC и Амбасадори со најголема поддршка.

Вториот ден, главни говорници беа: Ивана Ковач, координатор на STEM Alliance; Џереми Ролисон, виш директор за прашања на европската влада во Мајкрософт; Џозеф Рош, директор на Истражувачката школа за образование на Тринити колеџот Даблин; Михал Ул, директор на чешката Национална агенција за меѓународно образование и истражување; и Јан Де Кремер, претседател на Управниот комитет на European Schoolnet.

За време на церемонијата на затворање, слушнавме и некои од наградените – амбасадори на Scientix и добитници на постери: Адријана Лефтер, Ариана Вакарету и Алексија Александру.

Снимките од сесиите, презентациите и постерите ќе бидат наскоро достапни на страницата на конференцијата и социјалните медиуми на Scientix. Останете со нас!