IMPETUS – отворени повици за првата награда на EU за граѓанска наука и акцелератор програмата

Проектот IMPETUS објави два отворени повици за граѓански научни иницијативи кои сега се отворени за аплицирање.

Проектот IMPETUS има за цел да го зајакне препознавањето на граѓанската наука и опфаќа иновативна шема за финансирање на иницијативите за граѓанска наука во Европската истражувачка област. За да го стори тоа, проектот IMPETUS особено ќе ја додели првата награда на EU за граѓанска наука. Наградата се состои од три категории: главна награда, награда за разновидност и соработка и награда за дигитални заедници. Жирито ќе избере и 27 иницијативи за почесни признанија меѓу апликантите.

Паралелно, проектот IMPETUS, исто така, објави отворен повик за обезбедување финансирање за започнување и одржување на граѓанските научни иницијативи поврзани со две мисии на ЕУ: Здрава планета и Градови за живот. Избраните иницијативи ќе добијат и менторство и обука како дел од Акцелераторската програма. Апликациите за двата повици се отворени до 13 март 2023 година. Проектите што добиваат или претходно добиле финансирање од ЕУ имаат право да аплицираат. Ве молиме погледнете ги специфичните критериуми за подобност и прифатливост за повеќе детали.

Доколку имате конкретни прашања, проектот IMPETUS организира вебинар на 14 февруари 2023 година за да ги презентира отворените повици, за кои можете да се регистрирате овде.