Излезе летното издание на Scientix TV!

Дали ги започнавте празниците и веќе ви недостига да предавате STEM? Ако е одговорот да гледајте ја третата епизода на летното издание на Scientix TV!

Темата за овој месец можеби веќе е во мислите на наставниците: загуба во учењето за време на летото, исто така наречена „летен слајд“. Тоа е тема и на нашиот најнов билтен на Scientix.

Како и во претходните епизоди, шоуто беше претставено од Àgueda Gras-Velazquez, раководител на Одделот за научно образование на European Schoolnet. Нејзин ко-домаќин овој пат беше Mattia Gentile, развивач на дигитални медиуми во European Schoolnet. Тој го интервјуираше Nikos Amanatidis, образовен консултант кој има искуство во борбата против губењето на учењето во лето.

Покрај тоа, Ivana Kovac, координаторката на STEM Алијансата, разговараше со претседателот на Фондацијата Амген, Eduardo Cetlin, за платформата за научно образование LabXchange.

На крајот од шоуто, George Roungos не воодушеви со уште еден експеримент во живо од островот Лезвос, Грција. Овој пат ни покажа како се скрши лименка со воздушен притисок! Гледајте ја епизодата овде и не заборавајте да ни ги споделите вашите размислувања користејќи го хаштагот #ScientixTV.