Нова школска година: Дали сте подготвени за првите 2021-2022 Scientix активности?

По завршувањето на летниот одмор и со полни батерии, време е за почеток на новата учебна година. Scientix им посакува добредојде на наставнјците во оваа 2021-2022 академска година.

Од Scientix, веќе планираме и сме подготвени да започнеме многу возбудливи активности кои ќе ви помогнат да го задржите вниманието на учениците:

Најпрво, Scientix бара динамични, мотивирани и креативни наставници да се приклучат на Scientix Ambassadors Teachers’ Panel и да ги подржат иновациите во STEM образованието во вашите држави. Во моментов Scientix има 849 активни амбасадори и има намера дополнително да се прошири со 200 насатавници. Повикот е отворен и може да се аплицира до 23 November 2021 at 12:00 PM (CEST). Можеш да ги најдеш барањата на here on the Scientix portal.

THREE Rs MOOC rerun кој е достапен за вас од Scientix и EC’s Joint Research Centre ќе започнат на 13 September 2021. Неговата цел е да ја подобри благосостојбата на животните кои се користат во науката преку нивна замена со други методи таму каде што е можно. MOOC е за наставници од сите области и нивоа и откако ќе го завршите ќе добиете дигитален сертификат и беџ. You can register by clicking here.

The Integrated STEM teaching MOOCs rerun организирана од Scientix и STE(A)M IT ќе се одржи од 25 октомври 2021. Со овој курс ќе имате можност да го донесете вашето улење на следното ниво со совладување на STEM знаењето. По завршувањето ќе добиете сертификат. Ако сте наставник во основно училиште може да се регистрирате на линкот you can register here. Ако сте професор во средно училиште следниов линк е за регистрација please register here.