4-та конференција на Scientix: 18-19 ноември, 2022 година

Четвртата меѓународна конференција на Scientix се одржа онлајн на 18 и 19 ноември 2022 година. Конференцијата даде преглед на предизвиците и можностите во научното образование во Европа и ги истакна потенцијалот и можностите што може да ги донесе заедницата на Scientix. Исто така, презентираше повеќекратни можности да дознаете повеќе за различни проекти за СТЕМ образовни проекти во Европа, продлабочување на врските, генерирање нови идеи и инспирација на едукатори за наука за поттикнување на креативноста и ентузијазмот за СТЕМ образованието и споделување на нивната експертиза, знаење и најдобри практики.

Околу 1.200 наставници, едукатори, креатори на политики, истражувачи на научно образование, STEM професионалци, претставници од индустријата и проект-менаџери присуствуваа на конференцијата, на која беа прикажани 32 паралелни разговори на неколку STEM теми, 15 STEM проекти презентирани на пленарни сесии, осум практични работилници, две дискусии на тркалезна маса фокусирани на EdTech што го трансформира образованието и STE(A)M, соодветно, и неколку клучни говори.

Говорници беа Ники Керамеус, министер за образование и верски прашања, Грција; Аријадна Фарес Басиана, специјалисти за астродинамика, НАСА; Лаура Кинтана, потпретседател и генерален менаџер, академија за вмрежување на Cisco; Андреас Шлајхер, директор за образование и вештини, ОЕЦД; Ана Хорват, аналитичар, европска извршна агенција за образование и култура (EACEA), Европска комисија; Џозеф Рош, директор на истражувачко училиште за образование, Тринити колеџ Даблин; Џереми Ролисон, виш директор, европски владини прашања, Мајкрософт; Михал Ул, директор на чешката национална агенција за меѓународно образование и истражување; и Јан де Кремер, претседател, European Schoolnet.

Кликнете на соодветните копчиња погоре за да пристапите до програмата на конференцијата, да гледате видеа од презентациите, работилниците, дискусиите итн., или да ги преземете слајдовите и постери презентирани на конференцијата.