Како производ од Кампот за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“ – TechCamp Охрид, тимот составен од координаторот Зорица Милкова од ООУ „Тошо Велков – Пепето“ Кавадарци, одд. настваник Биљана Стојановска од ООУ „Свети Кирил и Методиј“ Центар, Скопје и ИТ експертот и ментор Александар Ацев, произлезе проектот „EduCyberGuardians“.  Continue Reading

Проектот “Native Terms of Media Literacy Give You Better Capacity”, односно со македонски наслов, „Намали ризик – медиумска писменост на македонски јазик“ е создаден како резултат на потребата да се пронајде соодветен превод на термини кои се користат во медиумската писменост. Во наставниот процес многу е важно учениците да гиContinue Reading

По успешно завршениот камп за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“ TechCamp Охрид 2023, тим од наставници од  пет основни училишта од Република Северна Македонија по добиениот грант започнаа со реализирање на проектот „Развивање и тестирање наставна програма за медиумска писменост“ кој го имплементира Центарот за иновации и дигиталнаContinue Reading

Во проекот „Медиумска пименост за сите“ двајца специјални едукатори и рехабилитатори од ОУРЦ „Маца Овчарова“, Велес, кои беа учесници на TechCamp во Охрид, 2023 и се стекнаа со знаење од областа на медиумска писменост, ќе реализираат адаптирани работилници од областа на медиумската писменост за наставен кадар. Работилниците се наменети заContinue Reading

Почетни активности во рамки на проектот TruthTech: Медиумско дигитален триаголник , како резултат на кампот за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“, Овој камп е дел од проектот кој го имплементира Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимотContinue Reading

Во ера во која информациите течат побрзо и пошироко од било кога досега, разликување на фактите од фикцијата е главна вештина.„TruthTech: Медиумска писменост во ерата на вештачката интелигенција“ („ML in AA“) е сеопфатна иницијатива дизајнирана да ги поддржи наставниците со знаења и вештини потребни за дизајнирање и спроведување наставните активности,Continue Reading

По имплементацијата на кампот за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“, за да се поттикне континуирано ангажирање и да се поттикнат учесниците да го користат она што го научиле и да го имплементираат во нивната работа и живот беше објавен натпревар за мали грантови. Учесниците аплицираа за грант, воContinue Reading

Технолошкиот камп за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“ се одржа од16 до 19.08.2023 на Факултетот за туризам и угостителство. Овој технолошки камп беше организиран од Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт ДепартментотContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт Департментот на САД од Вашингтон ќе реализира TechCamp за медиумска писменост од 16-19 август 2023 година на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид. TechCamp-от ќе се фокусираContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед започнува со имплементација на проектот „TechCamp за справување со мисинформации и дезинформации“, кој го спроведува заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт Департментот на САД од Вашингтон, а е финансиран од Амбасадата на СоединетитеContinue Reading