STEM за сите и сите за STEM – Како ја завршивме кампањата за STEM discovery во 2022 година

STEM Discovery кампањата е годишна заедничка меѓународна иницијатива организирана од Scientix која се одржува од почетокот на февруари до крајот на април.

Кампањата ги обединува и поврзува STEM ентузијастите од целиот свет за да промовираат и иновираат во STEM образованието. Темата за оваа година беше „STEM за сите“, со цел да покаже дека STEM ги надминува ограничувањата во училницата и секој може да биде STEM научник, барем за еден ден. Учесниците исто така имаа можност да ги достават своите активности и да земат учество на 14 различни натпревари организирани од различни партнери на кампањата.

Овогодинешната кампања беше поддржана од 110 училишта, проекти и организации (видете го списокот овде), и имаше најширок опсег од првата недела на откривање на STEM. Активностите се случуваа надвор од европските граници! Десетици илјади наставници, ученици и училишта напорно работеа меѓу февруари и април за да ги стават своите училишта на мапата и да ги покажат сите нивни интересни активности. Многу сме горди на квантитетот и квалитетот на нивната работа!

Задоволство ни е да објавиме дека конечните бројки за 2022 STEM Discovery Campaign се:

-Вклучени се 191,600 едукатори, родители, претставници на индустријата, креатори на политики и ученици

-меѓу нив 24,400 наставници

-Во кампањата се вклучија 8.900 училишта

-1,696 организирани активности

-45 земји ширум светот

На картата подолу, можете да ги видите сите активности на STEM discovery поднесени во кампањата на STEM 2022.