STEM кампањата во 2023 започнува со активности, настани и натпревари за обликување на STEM идентитетите!

STEM Discovery кампањата е годишна иницијатива која промовира наука, технологија, инженерство и математика (STEM), координирана од Scientix во соработка со многу организации и проекти и се практикува во Европа и пошироко од почетокот на февруари до крајот на април. Овогодинешната тема е „STEM Identities“, концепт кој игра важна улога во академскиот успех, целите во кариерата и ориентацијата на студентите. Развивањето на STEM идентитет ја зголемува веројатноста дека учениците ќе развијат научна писменост – некои може дури и да продолжат со STEM кариера.

Во ова 8-мо издание, ги покануваме едукаторите, проектите, организациите, библиотеките, училиштата, универзитетите, младинските клубови и другите заинтересирани чинители ширум светот да спроведат акции поврзани со STEM. Подобните активности вклучуваат учество во сесија за обука, организирање настани, создавање ресурси… и многу повеќе. Тоа може да биде секоја акција што ги поддржува учениците во откривањето и развивањето на нивниот STEM идентитет.

Кампањата ќе трае од 1 февруари до 30 април, со најмногу на активности во текот на неделата од 24 до 30 април. Вклучете се и придонесете за една од најголемите STEM кампањи ширум светот. Сите активности поврзани со STEM може да се вклучат на мапата на STEM Discovery Campaign и да помогнат да се поттикнат интересите на учениците за STEM и да се обликуваат нивните STEM идентитети!

Дали ќе организирате, водите и/или ќе учествувате во STEM активности во следните три месеци? Дали сте заинтересирани да прикажете некој проект? Дали сте наставник или организација која работи во СТЕМ? Прочитајте повеќе на целната страница на кампањата за откривање на STEM 2023 и дејствувајте.