Stem Discovery Week 2019 – Еден ден во чевлите на програмерот

За време на 2019 на 22 април учениците од двеосновни училишта ООУ„Страшо Пинџур“,Неготино и ООУ „Крсте Мисирков“, Скопје одеа во чевлите на програмерот. Сезапознаа со професијата програмер.
Денот започна со посета на ФИНКИ во Скопје. Деканот на факултетот Иван Чорбев ги поздрави учениците.
Потоа се одржа работилница на која учениците учеакако да го програмираат роботот да зборува и да одговара на прашања.
Учениците исто така се запознаа и со суперкомпјутерот во факултетот и со неговите можности.
Потоа учениците беа примени во компанијата за развој на софтвер НЕТЦЕТЕРА. Учениците разговараа со приграмерите и научија многу за нивната работа. Кое образование е потребно за да бидеш програмер, како изгледа еден работен ден на програмерот,дали тие може да работат од дома, што работат? Кои вештини треба учениците да ги развијат за да станат програмери? Што прават инженерите за забава?
Учениците ја испробаа и новата VR игра која ја развива компанијата.