Работилницата „Иднината на СТЕМ образованието на национално ниво: идни чекори“, во организација на Центарот за иновации и дигитална едукација во соработка со Scientix, беше реализирана на 17 и 18.02.2023 година во Скопје. Наставници, директори, претставници од МОН, БРО и ДИЦ, како и од невладиниот сектор, компании и експерти од областаContinue Reading

STEM Discovery кампањата е годишна иницијатива која промовира наука, технологија, инженерство и математика (STEM), координирана од Scientix во соработка со многу организации и проекти и се практикува во Европа и пошироко од почетокот на февруари до крајот на април. Овогодинешната тема е „STEM Identities“, концепт кој игра важна улога воContinue Reading

На 21.12.2022 година беше реализиран вебинарот „Презентација на различни СТЕМ активности со користење на мобилни апликации“. На почетокот беше направен краток осврт на најновите информации поврзани со Scientix, како и активностите на Диг-Ед, како Scientix NCP. Презентери на вебинарот беа двајца Scientix Амбасадори: Марија Пупиноска Гогова и Билјана Стојановска. ЗаContinue Reading

Ви го најавуваме последниот вебинар за оваа година на тема „Добри практики со користење на мобилните апликации во СТЕМ наставата’. Наши презентери се Марија Пупиноска Гогова – наст. по информатика и Биљана Стојановска одд. наставник. Вебинарот ќе се реализира на 21.12.2022 со почетокт во 18 часот. Регистрација на следниот линк.Continue Reading

Вебинарот „Добри практики со користење на мобилни апликации во СТЕМ наставата“ се реализираше на 18.10.2022 година. Игор Богданоски и Игор Николоски ги презентираа своите искуства во користење на Phet, Geogebra, Minecraft, Microbit, Arete AR. Снимката од вебинарот можете да ја погледнете на следниот линк:Continue Reading

Ви го најавуваме новиот вебинар „Добри практики со користење на мобилните апликацики во СТЕМ наставата“. На вебинарот своите искуства ќе ги споделат Игор Богданоски – наст. по математика и Игор Николовски – наст. по физика. Вебинарот ќе се реализира на 18.10.2022 (вторник) со почеток од 18 часот. Регистрација за учествоContinue Reading

На 30.09.2022 и 01.10.2022 година се реализираше Scientix работилница – СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија, како дел од активностите на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-ЕД, кој е Национална Контакт Точка за Scientix. Целта наContinue Reading

Диг-Ед во соработка со Scientix објавува повик за споделување на добри практики со користење на мобилни апликации. Целта на повикот е да се зајакне СТЕМ заедницата на национално ниво, преку споделување на практики и подобрување на квалитетот на наставата во СТЕМ областите. Секој од вас има можност да прикаже сопственContinue Reading

Scientix работилница – Користење на мобилни апликации во STE(A)M наставата се одржа на 17 и 18.06.2022 во Скопје, како дел од активностите на Центарот за иновации и дигитална едукација како Scientix Национална Контакт Точка. Целта на работилницата беше споделување на идеи, примери и добри практики помеѓу учесниците за користењето наContinue Reading

Славица Карбева Стојковиќ и Аида Петровска ги презентираа своите активности, реализирани за време на STEM Discovery Campaign 2022, на вебинарот реализиран на 26.05.2022. Може да погледнете повеќе детали за нивните активности во снимката од вебинаротContinue Reading