Почетни активности во рамки на проектот TruthTech: Медиумско дигитален триаголник , како резултат на кампот за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“, Овој камп е дел од проектот кој го имплементира Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимотContinue Reading

Заврши и оваа недела во која ја промовиравме информатиката, кодирањето, критичкото размислување и решавање на проблеми. Им благодариме на сите посветени наставници кои се вклучија во оваа акција.Continue Reading

Оваа година Неделата на информатиката ќе се реализира во периодот од 5 – 9 февруари. Во рамки на неделата ќе се одбележи и Денот за побезбеден интернет на 6 февруари. Како и секоја година подготвивме активности кои можете да ги реализирате со вашите ученици и тоа: Возраста на учениците еContinue Reading

Ѓорѓина Димова, член на нашето здружение на 11 октомври беше гостин на вебинарот на Classera на тема: „Transform Learning in Your Classroom with Intel Skills For Innovation”. На вебинарот таа го презентираше својот час „Приказни во Scratch” со кој победи на натпреварот организиран од Интел за време на Stem DiscoveryContinue Reading

Возбудливи вести од DIG-ED на ЕАСЕ самитот на СТЕАМ едукатори! 🌟 Возбудени сме што можеме да ги споделиме извонредните достигнувања на двајца извонредни членови од DIG-ED, Маја и Ѓорѓина, кои неодамна ги покажаа своите иновативни идеи и проекти на ценетиот Втор европски самит за STEAM едукатори. Маја, застапник за интегрирањеContinue Reading

На 22.02.2023 (среда) со почеток во 19 часот ќе сe реализира вебинарот „Научени лекции и идни чекори“. Овој вебинар е последен кој го реализираме како Национална контакт точка на Scientix. На вебинарот ќе бидат презентирани сите досегашни активности кои сме ги реализирале во рамки на Scientix, научените лекции како иContinue Reading

Неделата на информатиката и оваа година ќе се реализира во периодот од 6 – 10 февруари. Оваа година одбележуваме 10 години од започнувањето на акцијата. Подготвуваме низа од активности преку кои учениците ќе навлезат во тајните на информатиката и кодирањето. Активностите ќе бидат едноставни за помалите ученици, но и поContinue Reading

Ви го најавуваме последниот вебинар за оваа година на тема „Добри практики со користење на мобилните апликации во СТЕМ наставата’. Наши презентери се Марија Пупиноска Гогова – наст. по информатика и Биљана Стојановска одд. наставник. Вебинарот ќе се реализира на 21.12.2022 со почетокт во 18 часот. Регистрација на следниот линк.Continue Reading

Вебинарот „Добри практики со користење на мобилни апликации во СТЕМ наставата“ се реализираше на 18.10.2022 година. Игор Богданоски и Игор Николоски ги презентираа своите искуства во користење на Phet, Geogebra, Minecraft, Microbit, Arete AR. Снимката од вебинарот можете да ја погледнете на следниот линк:Continue Reading

Ви го најавуваме новиот вебинар „Добри практики со користење на мобилните апликацики во СТЕМ наставата“. На вебинарот своите искуства ќе ги споделат Игор Богданоски – наст. по математика и Игор Николовски – наст. по физика. Вебинарот ќе се реализира на 18.10.2022 (вторник) со почеток од 18 часот. Регистрација за учествоContinue Reading