Ѓорѓина Димова, член на нашето здружение на 11 октомври беше гостин на вебинарот на Classera на тема: „Transform Learning in Your Classroom with Intel Skills For Innovation”. На вебинарот таа го презентираше својот час „Приказни во Scratch” со кој победи на натпреварот организиран од Интел за време на Stem DiscoveryContinue Reading

За време на вебинарот „Квалитетна онлајн настава базирана на интерактивни едукативни ресурси во информатиката“, дел од учесниците побараа видео упатства за креирање на крстозбори и асоцијации во Microsoft Office. Во прилог може  да ги погледнете. Огромна благодарност до Марија Пупиноска Гогова за изработката на овие видео упатства. Креирање асоцијации во PowerContinue Reading

Како последна активност од Неделата на информатиката ви споделуваме линк до собара за бегство во која учениците ќе научат повеќе за безбедноста на интернет. Кликнете на следниот линк.  Continue Reading

На 25 август Ѓорѓина Димова, Scientix амбасадор организираше кратка онлајн работилница “Scientix – можност за сите” за наставнците од основните училишта од Неготино. Оваа работилница беше дел од онлајн обуката на наставниците за професионален развој.30 наставници учествуваа на обуката.  Наставниците се запознаа до Scientix, Scientix repository, портало т на Scientix,Continue Reading

По анализа на наставните програми по хемија, физика, биологија и математика, како и споредба со листата на едукативни видеа која ја нуди FuseSchool беше заклучено дека за секој од четирите наведени предмети постојат едукативни видеа кои може да се искористат за време на наставните часови, најмалку едно видео неделно. ВоContinue Reading

После успешно извршената идентификација нa едукативните видеа од FuseSchool и преводот на оние кои одговараат на наставните програми по хемија, биологија, физика и математика за месеците март, април и мај, како и позитивната реакцијата на наставниците во однос на нив, иницијативата „Наука за деца“ одлучи да продолжи во истата насока.Continue Reading

Едукативните видеа кои беа преведувани согласно наставната програма од членови на Диг-Ед а во рамки на иницијативата „Наука за деца“, можат да се најдат и на Youtube, на каналот на ОХО продукција. Бројот на вакви видеа постојано расте. Погледнете ги на Youtube листата на ОХО продукција.Continue Reading

Хаштагот #НаукаЗаДеца, како дел од иницијативата „Наука за деца“ започна како повик на студентите (прво на Финки, но повикот е отворен за сите) да креираат кратки видеа со експерименти што се направени во домашни услови и споделени по социјалните мрежи. Идејата е се развива соученичко учење при што помалите ученициContinue Reading

Членовите од Центарот за иновации и дигитална едукација успешно го завршија преводот на едукативни видеа и истите континуирано се синхронизираат од страна на ОХО продукција. Видеата се однесуваат на наставните содржини по биологија, хемија, физика и математика согласно наставната програма, за реализација во месеците март, април и мај. Се надевамеContinue Reading

Во периодот од март – јуни 2020 кога сите учениците од дома следеа настава многу организации нудеа интересни часови со користење на онлајн алатките. Едни од тие беа code.org. Секоја среда преку zoom ученици од цел свет се вклучуваа на часови по програмирање. Секој час беше спроведен од различни личностиContinue Reading