Интересни активности на сајтот на Наука за деца


Еден од начините за поттикнување на интересот и мотивацијата на учениците за совладување на математиката и природните науки, особено во време кога заради корона вирусот се затворени дома, е обезбедување на интересни, лесни и забавни…

Read More...

Започна да функционира сајтот Наука за деца


Од среда, 6 мај 2020 започнува да функционира веб сајтот http://naukazadeca.mk/, чија главна цел е промоција на научна култура и ментална фискултура кај најмладите! Воедно, може да послужи како извор на дигитални едукативни ресурси кои…

Read More...

Превод на едукативни видеа од FuseSchool согласно наставната програма


Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед, во соработка со KAHTAPOT.MK, OXO и FuseSchool започна со превод на едукативни видеа согласно наставната програма по математика, биологија, физика и хемија. Нашиот план е да се преведат…

Read More...

Класификација на дигитални едукативни материјали


Еден од начините за да се обезбеди квалитетна дигитализација на образованието е збогатувањето на базата на едукативни ресурси на македонски јазик, кои ќе бидат достапни за учениците. Како поддршка на ова, во насока на обезбедување…

Read More...

Иницијатива „Наука за деца“


Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед, заедно со граѓанската иницијатива Кантарот (http://qantarot.blogspot.com/) и ОХО продукција започнуваат со инцијативата „Наука за деца“. Целта на иницијативата е поттикнување и поддршка на дигиталното образование во Македонија преку…

Read More...

Stem Discovery Week 2019 – Еден ден во чевлите на програмерот


За време на 2019 на 22 април учениците од двеосновни училишта ООУ„Страшо Пинџур“,Неготино и ООУ „Крсте Мисирков“, Скопје одеа во чевлите на програмерот. Сезапознаа со професијата програмер. Денот започна со посета на ФИНКИ во Скопје….

Read More...

Кажи да за програмирање


Во рамките на Европската недела на програмирањето ДИГ-ЕД организира настани во кои може да се вклучат училишта од Македонија и регионот. Имено се реализира активност со наслот „Кажи да за програмирање“. Оваа година го поврзуваме…

Read More...