Вебинарот „Научени лекции, идни чекори, повратни информации“ се раелизираше на 22.02.2023. На почетокот имаше кратка презентација за Scientix и активностите на Диг-Ед како Scientix NCP. Детално беа претставени активностите на Диг-Ед како Национална контакт точка за Scientix во изминатите две години (вебинари, работилници, публикувани каталози, онлајн промоции итн.). Беа споделениContinue Reading

Работилницата „Иднината на СТЕМ образованието на национално ниво: идни чекори“, во организација на Центарот за иновации и дигитална едукација во соработка со Scientix, беше реализирана на 17 и 18.02.2023 година во Скопје. Наставници, директори, претставници од МОН, БРО и ДИЦ, како и од невладиниот сектор, компании и експерти од областаContinue Reading

На 22.02.2023 (среда) со почеток во 19 часот ќе сe реализира вебинарот „Научени лекции и идни чекори“. Овој вебинар е последен кој го реализираме како Национална контакт точка на Scientix. На вебинарот ќе бидат презентирани сите досегашни активности кои сме ги реализирале во рамки на Scientix, научените лекции како иContinue Reading

На 21.12.2022 година беше реализиран вебинарот „Презентација на различни СТЕМ активности со користење на мобилни апликации“. На почетокот беше направен краток осврт на најновите информации поврзани со Scientix, како и активностите на Диг-Ед, како Scientix NCP. Презентери на вебинарот беа двајца Scientix Амбасадори: Марија Пупиноска Гогова и Билјана Стојановска. ЗаContinue Reading

Ви го најавуваме последниот вебинар за оваа година на тема „Добри практики со користење на мобилните апликации во СТЕМ наставата’. Наши презентери се Марија Пупиноска Гогова – наст. по информатика и Биљана Стојановска одд. наставник. Вебинарот ќе се реализира на 21.12.2022 со почетокт во 18 часот. Регистрација на следниот линк.Continue Reading

Вебинарот „Добри практики со користење на мобилни апликации во СТЕМ наставата“ се реализираше на 18.10.2022 година. Игор Богданоски и Игор Николоски ги презентираа своите искуства во користење на Phet, Geogebra, Minecraft, Microbit, Arete AR. Снимката од вебинарот можете да ја погледнете на следниот линк:Continue Reading

На барање на дел од нашите колеги го продолжуваме рокот за испраќање на примери од наставни практики кои опишуваат користење на мобилни апликации во наставата. Диг-Ед во соработка со Scientix објавува повик за споделување на добри практики со користење на мобилни апликации. Целта на повикот е да се зајакне СТЕМ заедницата наContinue Reading

Ви го најавуваме новиот вебинар „Добри практики со користење на мобилните апликацики во СТЕМ наставата“. На вебинарот своите искуства ќе ги споделат Игор Богданоски – наст. по математика и Игор Николовски – наст. по физика. Вебинарот ќе се реализира на 18.10.2022 (вторник) со почеток од 18 часот. Регистрација за учествоContinue Reading

На 30.09.2022 и 01.10.2022 година се реализираше Scientix работилница – СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија, како дел од активностите на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-ЕД, кој е Национална Контакт Точка за Scientix. Целта наContinue Reading

Диг-Ед во соработка со Scientix објавува повик за споделување на добри практики со користење на мобилни апликации. Целта на повикот е да се зајакне СТЕМ заедницата на национално ниво, преку споделување на практики и подобрување на квалитетот на наставата во СТЕМ областите. Секој од вас има можност да прикаже сопственContinue Reading