Europeana MOOC „Дигитално образование со културно наследство“ истражува во образовниот потенцијал на дигиталното културно наследство и ве подготвува за негово имплементирање со користење на дигитални технологии. Овој MOOC ја користи дигитализираната збирка на културното наследство и содржини на Europeana од блогот Настава со Europeana. Преку него, учесниците се запознаваат соContinue Reading

Scientix бара динамични, мотивирани и креативни наставници и едукатори кои ќе се приклучат на панелот за амбасадори на Scientix. Панелот за амбасадори на Scientix, кој веќе се состои од повеќе од 1.000 едукатори, сега е отворен за дополнителни апликации. Амбасадорите на Scientix се активни или пензионирани наставници и други едукатори.Continue Reading

Проектот IMPETUS објави два отворени повици за граѓански научни иницијативи кои сега се отворени за аплицирање. Проектот IMPETUS има за цел да го зајакне препознавањето на граѓанската наука и опфаќа иновативна шема за финансирање на иницијативите за граѓанска наука во Европската истражувачка област. За да го стори тоа, проектот IMPETUSContinue Reading

STEM Discovery кампањата е годишна иницијатива која промовира наука, технологија, инженерство и математика (STEM), координирана од Scientix во соработка со многу организации и проекти и се практикува во Европа и пошироко од почетокот на февруари до крајот на април. Овогодинешната тема е „STEM Identities“, концепт кој игра важна улога воContinue Reading

Не можеме да знаеме какви идни предизвици ги чекаат нашите деца. Но, едно е сигурно: ќе им требаат многу вештини за да ги исполнат. Тие ќе мора да го разберат STEM – но исто така ќе мора да ги совладаат техниките кои обично не се поврзани со научниот метод. ВоContinue Reading

Четвртата меѓународна конференција на Scientix се одржа онлајн на 18 и 19 ноември 2022 година. Конференцијата даде преглед на предизвиците и можностите во научното образование во Европа и ги истакна потенцијалот и можностите што може да ги донесе заедницата на Scientix. Исто така, презентираше повеќекратни можности да дознаете повеќе заContinue Reading

Сè повеќе стануваме свесни за еколошките прашања и нивното влијание врз нашите општества и секојдневниот живот. Наставниците се обидуваат да ги обликуваат учениците во информирани и активни граѓани кои ќе работат и градат со природата наместо одвоено од неа. Сепак, образовниот потенцијал на решенијата засновани на природата (NBS) останува воContinue Reading

Европската комисија ги повикува и наставниците да влезат во светот на истражувањето, а научниците од MSCA да влезат во светот на основното и средното образование. Натпреварот „ЕКСПЕРТИМЕНТ за училницата“ ќе им даде на наставниците и научниците ретка можност да се здружат во нивната предметна област и да создаваат материјал заContinue Reading

4-та Scientix конференција се одржа на 18-19 ноември 2022 година, онлајн. Околу 1.200 наставници, истражувачи, креатори на политики, STEM професионалци, претставници на индустријата и проект менаџери на STEM се собраа два дена полни со учење, вмрежување и споделување. Конференцијата опфати 32 паралелни разговори, 15 проекти, 8 работилници, 2 тркалезни масиContinue Reading

Шестата епизода на Scientix TV се емитува сега. Темата на овој месец е едукација за животната средина. Во оваа епизода ќе го слушнете Франсеск Баро, координатор на активности за проектот COOLSCHOOLS во Белгија; Тулија Уршиц, наставничката од Италија која имплементирала решенија засновани на природата во училницата и Дејдра Периш Вилијамс,Continue Reading