Нов повик за студенти по природни науки кои сакаат да бидат учители во меѓународни училишта


Универзитетот за применети науки во северна Холандија (Гронинген) etherlands (Groningen) има потреба од студенти кои се приклучат на нивната меѓународна програма Образование за наставници за средни училишта (ITESS). Оваа диплома има за цел да ги…

Read More...

Создавање на иноватори за иднината од денешните тинејџери


Охрабрување на учениците на воздраст од 13-17 кои сакаат да ги решат најголемите проблеми во светот со тоа што ќе им се даде можност да учат и да експериментираат на теми како Вештачка интелигиенција, Генетски…

Read More...

STEM алијанса – DELL POLICYHACK™ извештај: 8 препораки за справување со предизвиците во образованието во Европа


Како можат наставниците да се потпрат на технологијата и иницијативите за дигиталната инклузија како сила – мултипликатор за еднаквост и пристап до квалитено образование? Тоа беше прашањето поставена на STEM-Alliance – Dell PolicyHack™ Competition, кој…

Read More...

Огромен број на активности за време на STEM DISCOVERY CAMPAIGN 2021!


STEM Discovery Campaign е годишна иницијатива организирана од Scientix прифатена од Европа и пошироко од почетокот на февруар до крајот на април. Овогодишното издание е фокусирано на одржливост и граѓанство, со активно учество на илјадници…

Read More...

Учествувајте на единствениот натпревар “The Three Rs in Education Competition for Teachers 2021”


Натпреварот „The Three Rs in Education Competition for Teachers 2021”натпревар во образованието за наставници 2021“ ги охрабрува наставниците да создаваат и тестираат материјали што вклучуваат алтернативи на тестирање животни во науката, правејќи ги лекциите и…

Read More...

Scientix билтен – април 2021


Во најнов број на Scientix билтен може да прочитате повеќе за значењето на Целите за одржлив развој и која е улогата на образованието во нивното постигање. Може да најдете компетенции, добри практики кои може да…

Read More...

STEM Discovery Week 2021


Шестото издание на STEM Discovery Campaign се фокусира на теми од одржливост и граѓанство и се одбележува од 1 Февруари до 30 Април 2021, со акцент на активностите за време на наеделата 23-30 Април. STEM Discovery Campaign 2021…

Read More...

Europeana Education Competition 2021


Europeana Education Competition 2021, во соработка со STEM Discovery Campaign 2021, ви нуди можност за иновативни начини на користење на уметноста и дигиталното наследство за да се поттикне интересот и мотивацијата на учениците. Europeana Education…

Read More...

Промовирајте ги вашите најдобри СТЕМ активности со Scientix


Секоја година за време на STEM Discovery Campaign, Scientix им дава единствена можност на наставниците да постават каква било активност на STEM што ја организирале и да го раскажат за тоа  на блогот. Илјадници наставници…

Read More...

Истакнете ја важноста на креативноста во СТЕМ преку STE(A)M IT Competitions 2021


STE(A)M IT Competitions 2021, организиран во рамки на STEM Discovery Campaign 2021, има за цел да ја истакне важноста на креативноста во СТЕМ образованието, како и да интегрира СТЕМ со другите дисциплини. Се состои од два натпревари:…

Read More...