Активностите на Диг-Ед во рамки на проектот „Користење на игри за учење за сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ се дел од Колекцијата на ресурси за едукатори посветена на дигиталните вештини, публикација поддржана од Европската Комисија. Оваа колекција е креирана од тим на искусни експерти од областа на образованието, кои беаContinue Reading

Во рамки на соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција, беа изготвени интро видеа за игрите со карактери од 5+ Фамилија на тема „Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“. Интро видета претставуваат надоврзување на едукативните видеа изготвени од OXO продукција и вовед во игрите креирани воContinue Reading

Во рамките на проектот „Користење на игри за учење за сајбер-безбедност и справување со дезинформации“, финансиран од Американската Амбасада во Скопје, започна соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција. ОХО продукција разви приказни за три едукативни видеа од „5+ Фамилија“ инспирирани од едукативните игри иContinue Reading

Како резултат на соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција, наградените ученици од конкурсот за игри креирани во Scratch на тема Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ ги адаптираа своите игри со карактери од 5+ фамилија. Исто така учениците креираа и две дополнителни игри со информации,Continue Reading

Во рамки на проектот „Користење игри за учење сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ беше организирана работилница за користење на игри во образовниот процес. На работилницата присуствуваа околу 30 учесници, едукатори кои работат во различни образовни циклуси. Во текот на првиот ден од работилницата беа презентирани проектните активности и резултатите одContinue Reading

Како резултат на натпреварот кој започна во мај 2022 година, Центарот за иновации и дигитална едукација доби игри создадени во Scratch кои се однесуваа на сајбер- безбедноста и справување со дезинформациите. Тие игри беа оценети од комисија за евалуација на проекти (Project Evaluation Committee, PEC) која ја сочинуваа претставници одContinue Reading

Во насока на збогатување на базата на едукативни материјали на македонски јазик поврзани со медиумска писменост студентите од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство, во рамки на предметот Медиуми и комуникации, креираа едукативни видеа наменети за ученици од основно образование. Идејата за креирање на вакви видеа произлезе од повратнатаContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед распишува повик за игри креирани во Scratch од областа на безбедно користење на интернетот и справување со дезинформации. Повикот е во рамки на проектот „Користење на игри за учење за сајбер-безбедност и справување со дезинформации“, поддржан и финансиран од Амбасадата на САД. ИстиотContinue Reading

Владимир Трајковиќ од ДИГ-ЕД на 28.03.2022 го претстави проектот „Користење на игри за учење за сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ за време на гостувањето во утринската програма на Македонската радио телевизија. Тој зборуваше за потребата од медиумска писменост и тековните активности во рамки на овој проектContinue Reading

Во рамките на проектот „Користење на игри за учење на сајбер безбедност и справување со дезинформации“, поддржан и финансиран од Амбасадата на САД учениците од 9 одделение во 5 основни училишта реализираа часови во 6 и 7 одделение на тема Сајбер безбедност и медиумска писменост. Како резултат на таа активностContinue Reading