Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт Департментот на САД од Вашингтон ќе реализира TechCamp за медиумска писменост од 16-19 август 2023 година на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид. TechCamp-от ќе се фокусираContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед започнува со имплементација на проектот „TechCamp за справување со мисинформации и дезинформации“, кој го спроведува заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимот на TechCamp на Стејт Департментот на САД од Вашингтон, а е финансиран од Амбасадата на СоединетитеContinue Reading

Натпреварот ги повикува едукаторите во основните и средните училишта ширум Европа да ги истражат плановите за часови од почетните активности на INTEL за вештини за иновации и да ги реализираат часовите со своите ученици. Целта на натпреварот е да ги предизвика едукаторите да креираат и да ги споделат своите приказниContinue Reading

На барање на дел од нашите колеги го продолжуваме рокот за испраќање на примери од наставни практики кои опишуваат користење на мобилни апликации во наставата. Диг-Ед во соработка со Scientix објавува повик за споделување на добри практики со користење на мобилни апликации. Целта на повикот е да се зајакне СТЕМ заедницата наContinue Reading

На 30.09.2022 и 01.10.2022 година се реализираше Scientix работилница – СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија, како дел од активностите на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-ЕД, кој е Национална Контакт Точка за Scientix. Целта наContinue Reading

Во рамки на соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција, беа изготвени интро видеа за игрите со карактери од 5+ Фамилија на тема „Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“. Интро видета претставуваат надоврзување на едукативните видеа изготвени од OXO продукција и вовед во игрите креирани воContinue Reading

Во рамките на проектот „Користење на игри за учење за сајбер-безбедност и справување со дезинформации“, финансиран од Американската Амбасада во Скопје, започна соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција. ОХО продукција разви приказни за три едукативни видеа од „5+ Фамилија“ инспирирани од едукативните игри иContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед ќе организира работилница „СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија“ на 30.09.2022 и 01.10.2022. Работилницата се организира во соработка со Scientix и е наменета за наставници кои предаваат природни науки, биологија,Continue Reading

Како резултат на соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција, наградените ученици од конкурсот за игри креирани во Scratch на тема Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ ги адаптираа своите игри со карактери од 5+ фамилија. Исто така учениците креираа и две дополнителни игри со информации,Continue Reading

Студентите од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство во рамки на предметот Медиуми и комуникации креираа едукативни видеа во кои нудат објаснување за најразлични информатички поими. Целта на оваа активност е да се збогати базата на едукативни ресурси на македонски јазик во областа на информаатиката за ученици од основноContinue Reading