Продолжување на рокот за испраќање на примери од наставни практики кои опишуваат користење на мобилни апликации во наставата


На барање на дел од нашите колеги го продолжуваме рокот за испраќање на примери од наставни практики кои опишуваат користење на мобилни апликации во наставата. Диг-Ед во соработка со Scientix објавува повик за споделување на добри практики…

Read More...

Scientix работилница – СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија


На 30.09.2022 и 01.10.2022 година се реализираше Scientix работилница – СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија, како дел од активностите на Центарот…

Read More...

Креирани интро видеа за игрите во Scratch со карактери од 5+ Фамилија на тема „Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“


Во рамки на соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција, беа изготвени интро видеа за игрите со карактери од 5+ Фамилија на тема „Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“. Интро видета…

Read More...

Видеа од „5+ Фамилија“ инспирирани од едукативните дигитални игри креирани од учениците


Во рамките на проектот „Користење на игри за учење за сајбер-безбедност и справување со дезинформации“, финансиран од Американската Амбасада во Скопје, започна соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција. ОХО…

Read More...

Пријава за учество на работилница


Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед ќе организира работилница „СТЕМ училишта, како да се зголеми интересот за СТЕМ наставата и како да се развие добра СТЕМ училишна стратегија“ на 30.09.2022 и 01.10.2022. Работилницата се…

Read More...

Креирани игри на тема „Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ со ликовите од 5+ Фамилија


Како резултат на соработката на Центарот за иновации и дигитална едукација Диг-Ед и ОХО продукција, наградените ученици од конкурсот за игри креирани во Scratch на тема Сајбер-безбедност и справување со дезинформации“ ги адаптираа своите игри…

Read More...

Едукативни видеа поврзани со информатички поими


Студентите од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство во рамки на предметот Медиуми и комуникации креираа едукативни видеа во кои нудат објаснување за најразлични информатички поими. Целта на оваа активност е да се збогати…

Read More...

Кампањата за видливост #scientixambassador достигна 100 објави


Пред еден месец го објавивме Повикот за кампањата за видливост #ScientixAmbassador. Иненадени сме од тоа колку заедницата реагираше, откако доби стотици записи. Кампањата за видливост #ScientixAmbassador, или #SAViC, сега ги достигна првите 100 објави на…

Read More...

Објавена нова ТВ епизода на Scientix!


По топлиот прием на пилотот на Scientix TV во април, тимот на Scientix произведе втора епизода од STEM ток-шоуто, објавено на 31 мај. Како и секогаш, програмата го нагласува STEM образованието од гледна точка на…

Read More...

Навигаторот за отворено образование, дизајниран од наставници, за наставници


Во изминатата година и половина „Make It Open“ работи со наставници, креатори на политики и родители за да го креира новоиздадениот Open Schooling Navigator, платформа која им овозможува на наставниците – нови и искусни –…

Read More...