Во рамките на STEM Discovery Campaign 2022, the STE(A)M IT проектот и STEM Alliance имаат организирано “STE(A)M IT Competitions 2022” и “Professionals Go Back to School Competition” за да ги вклучат најдобрите практики во STEM наставата и да ја направат STEM достапна за сите. Приклучете се на натпреварите за интегрирани наставниContinue Reading

Учениците од пет основни училишта се вклучија во одбележување на Денот на побезбеден интернет 2022, реализирајќи активности како дел од проектот „Користење на игри за учење на сајбер безбедност и справување со дезинформации“, поддржан и финансиран од Амбасадата на САД. Во периодот од 7.2.2022 до 11.2.2022 учениците од ООУ „КрстеContinue Reading

На 24.11.2021 (среда) со почеток од 19 часот ќе се реализира третиот вебинар од серијата вебинари на тема „Придобивки и предизвици при реализација на онлајн наставата“. Презентери на овој вебинар се: Биљана Стојановска ООУ “Св. Кирил и Методиј” Центар – Скопје и Билјана Лазареска ООУ “Вера Јоциќ” Гази Баба –Continue Reading

Digital SkillUp (DSU)  е нова иницијатива за онлајн учење финансирана од ЕУ, нејзината цел е да ви помогне да најдете начин да го подобрите вашето разбирање и знаење поврзано со новите технологии и дигиталната трансформација. Научете како да го искористите максимумот од нив и во професионална и во лична смислаContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукаација како дел од  Global Entrepreneurship Week North Macedonia 2021 организира трибина на тема: „Развивање на иновативноста преку проектни активности во основното образование“. Трибината ќе се реализира на 09.11.2021 во 18 часот, а говорници на истата ќе бидат: Билјана Николова, Аида Петровска и Павлинка Вељаноска.Continue Reading

Третиот транснационален состанок во рамки на Еразмус+ проектот „Upgrade with Learner-centred Approach” се одржа на 24 и 25.09.2021 година, во основното училиште во Добје, Словенија. Маја Виденовиќ, Владимир Трајковиќ и Мирјана Јанкуловска, како претставници на Диг-Ед земаа активно учество во текот на дводневната средба заедно со проект партнерите од Словенија,Continue Reading

Како можат наставниците да се потпрат на технологијата и иницијативите за дигиталната инклузија како сила – мултипликатор за еднаквост и пристап до квалитено образование? Тоа беше прашањето поставена на STEM-Alliance – Dell PolicyHack™ Competition, кој ги повика наставниците да ги споделат нивните идеи во однос на тоа како да гиContinue Reading

STE(A)M IT Competitions 2021, организиран во рамки на STEM Discovery Campaign 2021, има за цел да ја истакне важноста на креативноста во СТЕМ образованието, како и да интегрира СТЕМ со другите дисциплини. Се состои од два натпревари: STE(A)M IT натпревар за ученици од основните училишта (ученици на возраст од 4 до 12Continue Reading

Диг-Ед  е избран за Национална контакт точка за Scientix 4  во периодот 2020 – 2022 година. Целите на Scientix 4 се исти како и за Scientix 3: да се обезбеди продолжување /прилагодување на активностите на Scientix и да се придонесе и да се поддржи развојот на национални стратегии и активностиContinue Reading

Tрибината на тема „Дигитализација и образование“ имаше за цел да покрене прашања за постоечките, како и да понуди нови предлог-решенија и модуси за дигитализација на образованието, имајќи ги предвид искуствата од изминатите месеци и плановите за претстојната нова учебна година. Претставува огромна чест тоа што Диг-Ед ја хостираше оваа онлајн трибинаContinue Reading