Почетни активности во рамки на проектот TruthTech: Медиумско дигитален триаголник , како резултат на кампот за медиумска писменост „Справување со дезинформации преку образование“, Овој камп е дел од проектот кој го имплементира Центарот за иновации и дигитална едукација заедно со Амбасадата на Соединетите Американски Држави во Северна Македонија и тимотContinue Reading

Оваа година Неделата на информатиката ќе се реализира во периодот од 5 – 9 февруари. Во рамки на неделата ќе се одбележи и Денот за побезбеден интернет на 6 февруари. Како и секоја година подготвивме активности кои можете да ги реализирате со вашите ученици и тоа: Возраста на учениците еContinue Reading

Како последна активност од Неделата на информатиката ви споделуваме линк до собара за бегство во која учениците ќе научат повеќе за безбедноста на интернет. Кликнете на следниот линк.  Continue Reading

На 4 и 5 ноември наши претставници просуствуваа на онлајн состанокот со кој започнаа активностите од Еразмус проектот ” Upgrade Yourself with Learner Centered Approach”. Овој проект ќе се реализира следните две години и е од акцијата КА203. Целта на проектот е да им се овозможи на наставниците од нашатаContinue Reading

Неделата на информатиката е настан кој се организира во основните училчишта со цел: зголемување на интересот на учениците за изучување на информатика и програмирање подобрување на знаењата на учениците од програмирање вклучување на помалите учениците во програмирање и во unplugged активности да се научат учениците како да се заштитат когаContinue Reading

Активностите по повод Неделата на информатиката оваа година ќе се реализираат во периодот од 10 – 14 февруари. Оваа година главен поддржувач на активностите е Центарот за иновации и дигитална едукација ДИГ-ЕД. Како главна активност организиравме Соба за бегство (Escape room) како иноватитен метод кој сметаме дека на учениците ќеContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација организираше настан за време на Европската недела на програмирањето – Кодираме музика. Организацијата на настанот беше поддржана од иницијативата Meed and code како дел од акцијата: Девојките можат. Meet and code е организиран и поддржан од y SAP, Haus des Stiftens gGmbH, TechSoup EuropeContinue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација „Диг-Ед“ организираше настан за време на CodeWeek – Ајде да кодираме игри. Неговата организација беше поддржана од иницијативата Meet and code. Настанот беше дел од акцијата: Разновидност. Meet and code се организирани и поддржани од SAP, Haus des Stiftens gGmbH, TechSoup Europe и Metamorphosis во Македонија.Continue Reading

Центарот за иновации и дигитална едукација ДигЕд организираше настан за време на CodeWeek – Преку QR кодови промоција на нашиот град. Неговата организација беше поддржана од иницијативата Meet and code. Овој настан беше дел од акцијата: Заедница. Meet and code се организирани и поддржани од SAP, Haus des Stiftens gGmbH, TechSoup EuropeContinue Reading

На 9 октомври Диг-Ед организираше настан во рамки на Meet and code  – Заштитници на шумите. За време на настанот учениците од две основни училишта: „Страшо Пинџур“, Неготино и „Крсте Мисирков“, Скопје работеа заедно со цел да најдат решение за спречување на нелегалното сечење на дрвата. Како алатка го користеаContinue Reading