Заврши и оваа недела во која ја промовиравме информатиката, кодирањето, критичкото размислување и решавање на проблеми. Им благодариме на сите посветени наставници кои се вклучија во оваа акција.Continue Reading

Оваа година Неделата на информатиката ќе се реализира во периодот од 5 – 9 февруари. Во рамки на неделата ќе се одбележи и Денот за побезбеден интернет на 6 февруари. Како и секоја година подготвивме активности кои можете да ги реализирате со вашите ученици и тоа: Возраста на учениците еContinue Reading

На 6 и 7 мај ДИГ-Ед беше домаќин на вториот транснационален проектен состанок од Еразмус проектот “Upgrade With Learner Centered Approach” во кој ДИГ-ЕД е партнер.                     За време на состанокот се разгледуваа досегашните активности: изготвувањето на компетенциите за наставници иContinue Reading

Им се заблагодаруваме на колегите кои на повикот за добри наставни практики ги споделија своите часови кои ги поставивме во нашата база на добри ресурси. Добрите практики можете да ги видите и да ги користите на следниот линк.Continue Reading

На 16 декември со почеток во 18 часот ДИГ-Ед ќе го организира првиот вебинар како Навионална контакт точка на Scientix. Вебинарот е наменет за наставници и стручна служба од училиштата. Учесниците ќе се запознаат со целите, ресурсите и можностите кои ги нуди Scientix 4. Центарот за иновации и дигитална едукацијаContinue Reading

Трибината “Можеш ли да бидеш иновативен“ организирана од ДИГ-ЕД во рамките на Глобалната недела на претприемништвото се одржа на 16.11.2020. Голема благодарност до панелистите Весна Николовска, Елизабета Секирарска и Владимир Трајковиќ кои уште еднаш покажаа дека наставниците/професорите секогаш ќе изнајдат начин за на учениците да им го приближат предметот којContinue Reading

Dig-Ed  во соработка со СтартАп Македонија организира трибина на која ќе се разговара за целите, моментални предизвици и можности за соработка во делот на предметите поврзани со претприемништвото. Трибината се реализира во рамките на Глобалната недела на претприемништвото. Трибината ќе ги опфати сите три образовни циклуси (основно, средно и високоContinue Reading

Неделата на информатиката е настан кој се организира во основните училчишта со цел: зголемување на интересот на учениците за изучување на информатика и програмирање подобрување на знаењата на учениците од програмирање вклучување на помалите учениците во програмирање и во unplugged активности да се научат учениците како да се заштитат когаContinue Reading

Активностите по повод Неделата на информатиката оваа година ќе се реализираат во периодот од 10 – 14 февруари. Оваа година главен поддржувач на активностите е Центарот за иновации и дигитална едукација ДИГ-ЕД. Како главна активност организиравме Соба за бегство (Escape room) како иноватитен метод кој сметаме дека на учениците ќеContinue Reading

Од денес ги започнуваме активностите кои се планирани во рамките на Европската недела на програмирањето поддржани од Meet and code. Имено нашата организација доби поддршка од Meet and code за 4 нејзини настани: Преку QR кодови промоција на нашиот град, Кодираме музика, Ајде да кодираме игри, Заштитници на шумите. ДенешнитеContinue Reading